TRAKYA TARHANASI YAPIMI

TRAKYA TARHANASI


 Malzemeler:

  • 2 buçuk kilo salçalık kırmızı biber
  • 250 gram arnavut biberi (isteğe göre)
  • 2 kilo un
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 3 orta boy kuru soğan (rendelenmiş)
  • 2 yemek kaşığı kuru maya
  • 3 yemek kaşığı tuz
Yapılışı:
  1. Salçalık  kırmızı biberleri yıkayın ve çekirdeklerini çıkararak bir tencereye doğrayın. Eğer acı biber katacaksanız onu da içine ekleyin. Ardından yarım su bardağı su koyup biberleri iyice kaynatın.
  2. Pişen biberleri soğumaya alın.
  3. Biberler soğuduktan sonra ise bir elekten bastırak geçirin ki kabukları kalmasın.
  4. Daha sonra geniş bir kaba pişirdiğimiz ve elekten geçirdiğimiz biberlere 2 yemek kaşığı domates salçasını, unu, rendelenmiş soğanları, tuzu, mayayı ve yoğurdu ekleyip iyice yoğurun.
  5. Aşağıda gördüğünüz gibi üstüne bir sofra bezi serip bekletmeye alın.
  6. Yaklaşık 6 gün bekletiyoruz. Ama günde 2 ya da 3 kez yoğurun.
7.6 günden sonra bir sofra bezine parçalayarak yayın.
8.Yaklaşık 1 gün de bu halde bekletin. Havanın sıcaklığına da bağlı yarım günde de kuruyabiliyor. 
9.Biraz kuruyan tarhanayı aşağıdaki resimdeki gibi olacak şekilde robottan çekin. 
10.Toz haline gelen tarhanayı 4 ya da 5 gün dışarda iyice kurutun. Tam olarak kurumazsa tarhananız çabuk bozulur.
Kuruyan ve toz haline getirdiğiniz tarhanayı kapağını iyice kapadığınız kavanozlarda ya da kaplarda serin ve kuru bir yerde yaklaşık 1 sene tutabilirsiniz. Biraz oyalayıcı olabilir ama bütün bir kışı geçirmenize yarayacaktır. Bir sonraki yazımda ise tarhana çorbasının tarifini vereceğim.
Sağlıklı kalın mutlu kalın.😊


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

FIRINDA KABAK MÜCVER TARİFİ

TAVUK ŞİŞ TARİFİ

KARAMELLİ YALANCI TAVUK GÖĞSÜ TATLISI TARİFİ