TRAKYA TARHANASI YAPIMI
TRAKYA TARHANASI
Malzemeler:
- 2 buçuk kilo salçalık kırmızı biber
- 250 gram arnavut biberi (isteğe göre)
- 2 kilo un
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- 2 yemek kaşığı yoğurt
- 3 orta boy kuru soğan (rendelenmiş)
- 2 yemek kaşığı kuru maya
- 3 yemek kaşığı tuz
Yapılışı:
- Salçalık kırmızı biberleri yıkayın ve çekirdeklerini çıkararak bir tencereye doğrayın. Eğer acı biber katacaksanız onu da içine ekleyin. Ardından yarım su bardağı su koyup biberleri iyice kaynatın.
- Pişen biberleri soğumaya alın.
- Biberler soğuduktan sonra ise bir elekten bastırak geçirin ki kabukları kalmasın.
- Daha sonra geniş bir kaba pişirdiğimiz ve elekten geçirdiğimiz biberlere 2 yemek kaşığı domates salçasını, unu, rendelenmiş soğanları, tuzu, mayayı ve yoğurdu ekleyip iyice yoğurun.
- Aşağıda gördüğünüz gibi üstüne bir sofra bezi serip bekletmeye alın.
- Yaklaşık 6 gün bekletiyoruz. Ama günde 2 ya da 3 kez yoğurun.
7.6 günden sonra bir sofra bezine parçalayarak yayın.
8.Yaklaşık 1 gün de bu halde bekletin. Havanın sıcaklığına da bağlı yarım günde de kuruyabiliyor.
9.Biraz kuruyan tarhanayı aşağıdaki resimdeki gibi olacak şekilde robottan çekin.
10.Toz haline gelen tarhanayı 4 ya da 5 gün dışarda iyice kurutun. Tam olarak kurumazsa tarhananız çabuk bozulur.Kuruyan ve toz haline getirdiğiniz tarhanayı kapağını iyice kapadığınız kavanozlarda ya da kaplarda serin ve kuru bir yerde yaklaşık 1 sene tutabilirsiniz. Biraz oyalayıcı olabilir ama bütün bir kışı geçirmenize yarayacaktır. Bir sonraki yazımda ise tarhana çorbasının tarifini vereceğim.
Sağlıklı kalın mutlu kalın.😊
Yorumlar
Yorum Gönder